Wat is Focusstacking

Panasonic Focus Stacking

Wat is Panasonic Focus Stacking?

Met de PostFocus mogelijkheid maakte Panasonic het al mogelijk om achteraf het scherpstelpunt te kiezen. In deze blog vertelden we daar meer over. De Panasonic Focus Stacking functie gaat nog een stapje verder; het is nu mogelijk om meerdere delen van de foto haarscherp te krijgen. Een soort Photoshop/Lightroom stackingfunctie, maar dan razendsnel ín de camera! Dit is een zeer handige functie die je vooral bij macrofotografie kunt gebruiken. Zie het filmpje hieronder zoals het in de praktijk eruit ziet.

Wat doet Focus Stacking?

Als je Focus Stacking letterlijk vertaalt heet het ‘scherpstelpunt stapelen’. Dat is eigenlijk precies wat deze functie doet; er worden meerdere foto’s met verschillende scherpstelpunten samengevoegd tot één razend scherp beeld.

Hoe werkt Focus Stacking?

De Focus Stacking techniek werkt in combinactie met de PostFocus functie. Je begint dan ook met het maken van een PostFocus opname, waarbij de camera razendsnel meerdere foto’s maakt met verschillende scherpstelpunten. Na het schieten kies je met de Range Merging functie welke punten je scherp wilt hebben. Het is belangrijk dat je genoeg scherpstelpunten kiest, zodat de hele foto van ‘achter naar voor’ scherp wordt. Vervolgens stapelt de camera deze beelden tot één scherpe foto.