Waarom 10-bits filmen

Waarom 10-bits filmen

De nieuwe Panasonic GH5 beschikt over tal van professionele functies waaronder 10-bit filmen. Maar wat is het en waarom zou je het willen gebruiken?

Het “10-bit” zegt iets over de sub-pixels van de opgenomen beelden. De opgenomen kleuren worden in drie kanalen opgeslagen, namelijk: rood, groen, blauw (RGB). De 8-bit of in dit geval 10-bit zegt iets over het aantal kleuren dat gemaakt kan worden met deze drie kleuren. Bij 8-bit codec zijn dit 256x256x256 = 16,7 miljoen kleurentonen en bij 10-bit maar liefst 1024x1024x1024 = 1,07 miljard kleurentonen. Dat is dus meer dan 64 keer meer tonen pér pixel.

Zoals in onderstaande afbeelding te zien is, is er een duidelijk verschil tussen 8 en 10 bit beelden: de overgangen zijn veel soepeler en er zijn meer kleuren zichtbaar.

Wat is het voordeel ervan?

Het voordeel van 10-bit is dat de beelden mooier en vloeiender kleuren kunnen weergeven. Echter is dat op dit moment nog niet geschikt voor alle apparatuur, het scherm waarop je de opgenomen beelden wilt weergeven, moet wel 10-bits kleuren ondersteunen. Daarom wordt 10-bit ook steeds meer verwerkt in consumentenelectronica. Veel 4K tv’s tegenwoordig hebben dit al en ook desktop monitoren krijgen hier ondersteuning voor. Als je beelden bestemd zijn voor online gebruik, dan biedt YouTube helaas nog geen 10-bits ondersteuning, deze ondersteund op dit moment alleen 8-bit.