Portretfotografie

Hoe maak je een mooie portretfoto?

Het maken van een mooie portretfoto is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Maar je moet natuurlijk wel op een aantal dingen letten. Eigenlijk zijn dat er maar vier nl:

Brandpuntsafstand, licht, achtergrond en natuurlijk je model.

Als je deze vier dingen goed onder controle hebt, dan is je portretfoto geslaagd. Ik zal hier een uitleg geven wat de do’s & don’ts zijn.

Allereerst kies je natuurlijk voor het juiste objectief of brandpuntsafstand. Voor het maken van een natuurlijk ogende portretfoto kies je voor een objectief dat geen vervorming geeft. Het beste kan je een brandpuntsafstand gebruiken tussen de 50mm en 120mm. Kies dus niet voor een groothoek objectief! Hiermee krijg je namelijk een lelijke vervorming in het gezicht.

Waar je op moet letten is dat je met een korte brandpuntsafstand, bijvoorbeeld 50mm, dicht bij je model moet staan, en misschien wel te dichtbij. Dit is niet prettig voor je model en kan intimiderend werken en dat is nou juist niet de bedoeling. Mijn voorkeur gaat uit gaat uit naar 75/100mm. Dit is een lekkere afstand om mee te werken. Als je met een groter brandpunt gaat werken, bijvoorbeeld 150/200mm, moet je heel ver van je model gaan staan om de juiste uitsnede te krijgen. Het lastige is dan dat je je model wat moeilijk kan aansturen, omdat de afstand te groot is.

Als je het juiste objectief hebt gekozen, is de volgende stap de locatie. Voor welke achtergrond kies je? Wil je een scherpe achtergrond, zodat deze een rol gaat spelen in je portretfoto? Of kies je juist voor een onscherpe achtergrond, zodat alle aandacht naar het model gaat?

In mijn voorbeeld kies ik voor een onscherpe achtergrond. Een onscherpe achtergrond krijg je wanneer je een grote lensopening gebruikt; oftewel een laag F getal. Dit stel je in door je camera op de diafragma voorkeuze stand te zetten. De meeste standaard objectieven hebben als laagste getal f/3.5 of f/4.5. Door deze instelling te gebruiken krijg je namelijk een mooie en natuurlijke onscherpe achtergrond.

Nu je een mooie onscherpe achtergrond hebt gekregen, moet je nog letten op het contrast en de kleuren van de achtergrond. Dit kan namelijk van enorme invloed zijn op de uiteindelijke uitwerking van je foto. Zorg dat je mooie contrasten vind door je model iets van standpunt te laten veranderen, of door dat zelf te doen. Het beste is om zelf je standpunt te bepalen zodat je niet je model al te veel belast met allerlei instructies.

Door zelf je standpunt te bepalen kan je ook kiezen wat voor soort licht je in de foto wilt. De mooiste resultaten krijg je door het licht van opzij te laten komen. Maar dan op zo’n mannier, dat je een klein beetje tegenlicht krijgt. Je hebt dan het licht op de korte kant staan van het model.

De korte kant is dat stukje van het gezicht, gezien vanaf de neus, waar je het minst van ziet. Als je zorgt dat het licht van deze kant komt heb je een perfect resultaat. Dit is ook het lastigste gedeelte van het maken van een mooie portretfoto. Er wordt bijna in iedere foto, film en programma gebruik gemaakt van deze lichtopstelling. Het mooie is van het fotograferen met het licht op de korte kant is dat je dit in iedere situatie kan toepassen waar licht is. En nagenoeg bij elk onderwerp dat je wilt fotograferen.

Het laatste, en misschien wel het belangrijkste, waar je op moet letten is natuurlijk je model! Zorg goed voor je model. Hiermee bedoel ik dat je duidelijke aanwijzingen geeft wat hij of zij moet doen. En beloon hem of haar door te zeggen dat het goed gaat. Ook al staan ze nog niet helemaal naar je zin, begin toch alvast met fotograferen. Je model zal daar minder onzeker van worden dan wanneer je je eerste foto maar blijft uitstellen. Bespreek ook je foto’s met je model. Laat zien wat er goed gaat en wat er niet goed gaat. Dit geeft meer betrokkenheid waardoor je model beter gaat presteren, en is ook leuker voor jou en je model.

Fotografeer niet te lang achter elkaar. Hou er rekening mee dat “model” staan zeer vermoeiend kan zijn. Maak liever een paar korte sessies dan één hele lange. Ook voor jezelf is dat prettiger.

Als je aanwijzingen geeft tijdens het fotograferen, kom dan achter je camera vandaan. Je bent namelijk bijna niet te verstaan als je met je gezicht achter je camera staat te praten. je kan veel beter communiceren zonder dat je camera tussen jou en je model staat.

En de laatste tip: Zorg voor een mooie appeltaart……….!? Heb je geen mooie appeltaart, dan krijg je ook geen mooie foto!

Ik hoop je hiermee op weg te hebben geholpen naar je eerste mooie portret foto. Wil je meer weten of wil je een keer persoonlijke begeleiding, schrijf je dan in voor één van onze workshops, of neem een privé cursus op maat. Bij ons is alles mogelijk.

Geschreven door: Remco Filippo