Macrofotografie

Hoe maak je de mooiste macrofoto’s?

Macrofotografie is een aparte tak van sport in de fotografie. Hiermee bedoel ik dat je niet even een macro fotootje tussendoor kan maken, omdat dit een andere benadering heeft dan “gewone” fotografie. Officieel is een macrofoto een foto waar je onderwerp net zo groot staat afgebeeld als dat het in het in werkelijkheid is. Je foto is dan één op één gemaakt. Kom je dichterbij, dan spreek je van microfotografie. Maar…. laten wij het voor het gemak hebben over macrofotografie en niet te lang stil staan wat nou wel of niet de juiste benaming is.

Voor het maken van een goede macrofoto is zijn een aantal dingen heel belangrijk om bij je te hebben, namelijk:

Een macrolens, macro converter of tussenringen. Natuurlijk een statief. Een matje om op te zitten, een plantenspuit en rust.

Als je goede macrofoto’s wilt maken is vooral de rust bewaren heel belangrijk. Zorg dat je geen schreeuwende kinderen om je heen hebt, zodat je je kan concentreren op het onderwerp.

Anders dan bij het maken van gewone foto’s neemt het maken van een macrofoto veel meer tijd in beslag. Je bent namelijk veel meer bezig met je onderwerp. Het bepalen van je compositie en vooral het scherpstellen kost veel tijd. Als je op pad gaat voor het maken van macrofoto’s heb je eigenlijk alleen je macro objectief bij je zodat je je volledig kan storten op de macrofotografie.

Ik zal jullie hier een aantal tips geven voor het maken van een perfecte macrofoto.

Allereerst begin je met het kiezen van het juiste objectief. Er zijn verschillende macro objectieven verkrijgbaar. De verschillen zitten in de bandpuntsafstand. Er zijn macro objectieven van 50mm, 70mm, 105mm en 150mm verkrijgbaar die eigenlijk allemaal hetzelfde doen, namelijk 1:1 fotograferen. Maar om 1:1 te fotograferen met een 50mm macro objectief moet je veel dichterbij je onderwerp staan dan met een 105mm objectief. Voor het maken van reproducties is een 50mm objectief prima. Deze is vooral geschikt voor het fotograferen van postzegels, kleine sieraden of edelstenen. De camera wordt dan meestal op een reproductiezuil gemonteerd zodat je snel achterelkaar reproducties kan maken. Een 50mm objectief is niet handig voor het fotograferen van insecten of andere kleine dieren. De zullen weglopen of vliegen zodra je dichtbij komt. De minimale afstand van een 50mm objectief kan 1cm zijn. Dit is zo dichtbij, dat je in je eigen schaduw gaat zitten fotograferen en dat moet je zien te voorkomen!

Uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat je het beste met een 105mm objectief kan fotograferen. Het voordeel is dat je niet zo dicht op je onderwerp hoeft te zitten, omdat je eigenlijk een telelens hebt. Je fotografeert dus eigenlijk met een telemacro objectief, maar dan 1:1. Met dit objectief is de afstand tussen jou en het onderwerp wat groter. Hierdoor kan het licht beter bij je onderwerp komen waardoor je wat meer spelingsruimte hebt om je te bewegen.

Loop ook om je onderwerp heen, en bekijk het van verschillende kanten. Maar hou het niet alleen op kijken. Maar kijk vooral door de lens naar je onderwerp alsof je een onderzoeker bent. Omdat je door je macro objectief de dingen anders ziet dan gewoon met het menselijk oog, kan je voor leuke verassingen komen te staan. Zeker als je een stukje tegenlicht gebruikt, kan dat hele mooie effecten geven.

Je zou ook kunnen fotograferen met een macro tussenring. Dit zijn glasloze ringen die tussen de body en het objectief worden geplaatst. Je kan dan met een gewoon objectief toch heel dichtbij fotograferen. Het nadeel is dat de afstand tussen het objectief en de beeldsensor vergroot wordt. Hierdoor moet het licht een langere weg afleggen om de sensor te belichten, waardoor er te veel lichtverlies optreedt. Hierdoor wordt de sluitertijd erg lang, en dat moet je zien te voorkomen.

Als je nog niet weet of je macrofotografie leuk gaat vinden, kan je ook kiezen voor een macroconverter. Dit is een soort vergrootglas die je op je lens schroeft. Je moet dan wel je UV filter van je lens afhalen omdat je anders te veel brekingen heb van het licht. Hierdoor ontstaat weer onscherpte op je foto. Het voordeel is dat deze filters aanzienlijk goedkoper zijn dan een macro objectief. Het resultaat is natuurlijk wel minder, maar je kan er hele mooie foto’s mee maken.

Wat ook belangrijk is, is een goed en degelijk statief. Investeer beter in een kwalitatief en misschien wat duurder statief dan in een goedkoop statief waar je camera op staat te trillen. Voor macro fotografie is een degelijk statief onmisbaar. Omdat de scherptediepte bij macrofotografie heel erg beperkt is, kun je het beste diafragma f11 of f16 gebruiken. Je fotografeert dan in het goede gedeelte van het glas van het objectief. Veel mensen denken dat je bij diafragma f16 de achtergrond niet onscherp wordt. Maar bij macrofotografie is dat niet zo. Je zit vaak zo dicht op je onderwerp, dat de achtergrond sowieso niet meer scherp wordt.

Omdat de lensopening bij diafragma f16 vrij klein is, krijg je natuurlijk een langzame sluitertijd. Zeker als je paddenstoelen in het bos gaat fotograferen. Omdat de sluitertijd zo langzaam is, heb je een statief nodig die stevig genoeg is om alle trillingen te kunnen tegen gaan. Iedere trilling zorgt namelijk voor onscherpte.

Zelfs de trilling die je vinger veroorzaakt tijdens het indrukken van je ontspanknop resulteert in een onscherpe foto.

Dit kun je het makkelijkst voorkomen door een afstandsbediening voor je camera te gebruiken. Heb je die nog niet? Dan kan je ook de zelftimer van de camera gebruiken. Ieder camera heeft een zelftimer.

Een plantenspuit is leuk om te gebruiken om de zogenaamde dauw druppels na te bootsen. Dit kan zeker op groene bladeren of op paddenstoelen in combinatie met tegenlicht voor een heel mooi resultaat zorgen.

Wil je nog meer te weten komen over macrofotografie of andere vormen van fotografie? Schrijf je dan nu in voor één van onze workshops. Of maak een afspraak voor een persoonlijke cursus 1:1 op maat.

Geschreven door: Remco Filippo